Trade Capitalism: Lansman Sürümüne Genel Bakış

🛠️ Güncelleme Notları · 0 yanıt · 62 görüntülenme

← Güncelleme Notları kategorisine dön
Capital_E Administrator
konu: 7
09.08.2026
22.09.2026 07:56 #1

TRADE CAPITALISM

Küçük bir başlangıç. Sana ait bir ticaret hikâyesi.

Trade Capitalism, kendi şirketini kurup ticaret kararlarınla büyüttüğün bir ekonomi ve yönetim oyunudur. Bir manavla başlayabilir, üretime geçebilir, nakliye işlerine yönelebilir veya farklı yatırımları aynı çatı altında toplayabilirsin. Hangi alana ağırlık vereceğin sana bağlı: fırsatları fark et, kaynaklarını planla ve kendi büyüme yolunu çiz.

1. Hikâyen bir kararla başlar

Şehrini seç. İlk sermayeni planla.

Oyuna 7.500 oyun parasıyla başlarsın. Hikâye, babandan kalan mirasın ardından kendi ayakların üzerinde durma kararınla açılır. Aktif şehirlerden birini seçtiğinde küçük bir depon olur. Anroga ticarete, Britani sanayiye, Otuge tarıma odaklanan şehir bonusları sunar. Başlangıçtaki ziraat ve muhasebe eğitimlerini alıp almamaya sen karar verirsin; eğitimlerin bir maliyeti ve kalıcı faydası vardır. Sonra miras kalan araziyi 2.500 karşılığında satmak ya da son hasattan 750 salatalığı depoya almak arasında seçim yaparsın.

İlk adım önerisi: Açılış tercihlerinden sonra bütçeni kontrol et. Manavın kurulum bedeli 3.000; bütün paranı harcamadan işletme ve stok için pay ayır.

1. Kendi sektörünü seç

Tek bir büyüme yolu yok.

İlk işletmeni kurduğunda hangi müşteriye, hangi ürünle ulaşacağını da seçmiş olursun. Manav, kasap, kozmetik, giyim, kafe, mobilya, elektronik, hırdavat ve süpermarket gibi sektörler farklı ürün grupları sunar. Araç kiralama ise ayrı bir işletme modelidir. Başlangıçta bütçene uygun bir alana odaklanabilir, sermayen arttıkça başka sektörlere geçebilirsin. Yeni raflar açmak ürün çeşitliliğini artırır. Daha fazla işletme için gereken açılış haklarını ve sertifika koşullarını da planlamalısın.

Büyük düşünmek serbest; her büyüme adımının kurulum, stok ve işletme maliyetini birlikte değerlendir.

1. Al, stokla, sat, yeniden yatırım yap

Şirketinin kalbi: ticaret döngüsü.

Pazar, stoklarını tamamlamak ve ürünlerini diğer oyunculara sunmak için buluşma noktandır. Ürünler şehirdeki deponda tutulur; işletmelerin raflarında satılacak ürünler için yeterli stok bulunması gerekir. Satışlar ilerledikçe kasanda para birikir, tahsilat yaparak kazancını kullanırsın. Stok, satış süresi, tahsilat aralığı ve vergiler birlikte kârını etkiler. Tahsilat penceresi dolduğunda satışlar durur; düzenli tahsilat işin devamını sağlar. Kazandığını yeni ürüne, yeni rafa veya yeni bir işletmeye ayırabilirsin. Daha yüksek satış geliri her zaman daha yüksek net kâr demek değildir.

Örnek döngü: Pazardan ürün al → depoyu doldur → işletmende satış yap → kasayı tahsil et → tekrar yatırım yap.

1. Sadece satma. Üret.

Çiftliklerden fabrikalara uzanan bir zincir.

Çiftlik ve arazilerle tarımsal üretime, fabrikalarla farklı ürün kategorilerinin üretimine yönelebilirsin. Ürün seçerken üretim süresini, maliyetini, kapasiteyi ve gerekli sertifikaları göz önünde bulundurursun. Tamamlanan ürünler depoya girer; bunları ticarette değerlendirebilir veya uygun işletmelerinin ihtiyacını karşılayabilirsin. Üretimde fire ve kapasite sınırları vardır. Bu yüzden en pahalı ürünü seçmek yerine, sermayene ve satış planına uyan bir üretim düzeni kurmak önemlidir.

Üretici olmak, tedarik planını değiştirir: neyi, ne zaman ve hangi miktarda üreteceğini sen belirlersin.

1. Ticaretini şehirlerin ötesine taşı

Ürün doğru yerdeyse fırsata dönüşür.

Oyunda şehir, yalnızca haritadaki bir isim değildir. Depolar ve ürünler şehirlerle bağlantılıdır; farklı şehirler arasındaki ticarette taşıma planı önem kazanır. Lojistik bölümünde tır satın alabilir, uygun nakliye işlerini üstlenip teslimat yapabilirsin. Taşıma kapasitesi, rota ve sefer süresi kararlarını etkiler. Havalimanı ise kendi şehir değişikliklerini planladığın yerdir. Böylece hem kendi ticaret ağını genişletebilir hem taşımacılığı büyüme alanlarından biri olarak değerlendirebilirsin.

Oyuncunun seyahati ile ürün taşımacılığı farklı işlemlerdir. Depodaki ürünün hangi şehirde olduğunu kontrol et.

1. Şirketini bir bütün olarak yönet

Stok, personel, kasa ve sorumluluklar.

İşletmeler büyüdükçe takip etmen gereken kararlar da çoğalır. İşçi istihdamı işletmelerin tahsilat süresini etkiler; çalışanların sürelerini takip etmen gerekir. Şirketim bölümündeki yönetim kadrosu, açık olduğu sürece şirketinin durumunu anlamanı kolaylaştırır. Muhasebe, insan kaynakları ve satın alma gibi roller farklı ihtiyaçlara dikkat çeker. Eksik malzeme olduğunda satın alma müdürünün uyarısından pazara geçebilirsin. Vergi borcunu ve ödeme yükümlülüklerini de günlük planının parçası yapmalısın.

Şirketim yönetim paneli süreli bir özelliktir; başlangıç denemesi ve sonraki kullanım koşulları oyun içinde gösterilir.

1. Gelir kaynaklarını çeşitlendir

Dükkânın dışında da bir dünya var.

Emlak bölümünde gerekli belgeler ve malzemelerle yapı inşa etme, kiralama ve mülk yönetimi seçenekleri bulunur. Araç kiralama işletmende ise filonu kurup araçlarını gelir sağlayacak biçimde yönetebilirsin. Bunlar ana ticaret faaliyetinin yanında farklı büyüme yolları açar. Ancak bir varlığa sahip olmak tek başına sınırsız gelir anlamına gelmez: kiralama koşulları, kullanım ömrü, tahsilat ve ilgili maliyetler önemlidir. Yeni yatırımını, günlük işletmelerinin nakit ihtiyacını aksatmadan planla.

Kendi hedefini seç: güçlü bir perakende ağı mı, araç filosu mu, yoksa farklı alanlara yayılan bir şirket mi?

1. Fırsatları izle, koşulları karşılaştır

Borsa ve ihalelerle yeni karar alanları.

Gerekli rütbeye ulaştığında borsadaki sektör endeksleri ve holding hisseleriyle ilgilenebilirsin. Bunlar oyun ekonomisinin parçasıdır; değerleri değişebilir ve işlemlerin komisyonları vardır. Devlet ihalelerinde de açılan işin türüne göre teslimat, teklif, süre veya ödeme koşullarını incelemen gerekir. Elmas kullanılan satış ihaleleri ile ürün alım sözleşmeleri aynı şey değildir. Fırsatı yalnızca görünen ödülle değil, üstleneceğin yükümlülükle birlikte değerlendir.

Üretim, stok ve teslimat gücüne uygun fırsatlar seç; borsada kazanç garanti değildir.

1. Birlikte daha büyük hedefler kur

Holdingler, ilişkiler ve rekabet.

Trade Capitalism’de yolculuğun diğer oyuncularla kesişir: pazarda ticaret yapar, mesajlaşır, profilleri inceler ve sıralamalardaki ilerleyişini takip edersin. Holdingler, ortak hedefler için bir araya gelmeyi sağlar. Bir holdinge başvurabilir veya gerekli sermaye ve şartlarla kendi holdingini kurabilirsin. Ortaklık koşulları, yatırımlar ve holding binalarının faydaları birlikte değerlendirilmelidir. Şirketinin kimliği yalnızca bakiyenden değil, yaptığın işlerden ve kurduğun ilişkilerden de oluşur.

Bir holdinge katılmadan önce başvuru bedelini, üyelik şartlarını ve düzenli yatırım yükümlülüklerini oku.

1. Her gelişmenin bir karşılığı var

Görevlerini tamamla. Rütbeni göster.

Rütbeler, ticaret yolculuğundaki ilerleyişine görünür bir kimlik kazandırır. Oyunda 40 rütbe bulunur; profilinde rütbe rozetini görebilirsin. Yeni bir rütbeye geçtiğinde ana sayfadaki kutlama seni Görevler bölümüne yönlendirir. Rütbe ödülünü oradan alırsın. İşletme kurmak, teslimat yapmak ve düzenli oynamak gibi hedefler de görevlerle desteklenir. Başlangıç rehberi ise ilk işletme, pazar, kredi, satış ve ödül adımlarını tanıtır.

Yeni bir rütbe veya tamamlanan hedef gördüğünde Görevler sayfasını kontrol et; ödüllerini almayı unutma.

1. Finansını planla, avantajlarını bil

Banka, nakit akışı ve isteğe bağlı VIP.

Bankada kredi ve vadeli hesap seçeneklerini inceleyebilirsin. Kredi kullanırken ödeme planını ve gecikme koşullarını hesaba katmalısın. Oyuncular arası banka transferinde hem gönderenin hem alıcının aktif VIP üyeliği gerekir. Hesap numarasını doğrular, alıcı adını görür, tutarı ve açıklamayı yazıp toplam kesintiyi onaylarsın. Komisyon gönderene ayrıca eklenir: Bronze %20, Silver %15, Diamond %10. Günde en fazla iki gönderim yapılabilir; her transfer en fazla 1.000.000 oyun parasıdır. Açıklama en az 30 harf ve dört farklı kelime içermelidir. Makbuzlar saklanır, alıcıya İngilizce mesaj gider.

VIP, Bronze/Silver/Diamond seçenekleriyle ek avantajlar sunar. Oynamaya başlamak için VIP zorunlu değildir; banka transferi gibi bazı özellikler VIP gerektirir.

Hayal ettiğin şirketi adım adım kur.

İlk gün bütün alanlara yetişmek zorunda değilsin. Şehrini tanı, bir işletmenin ticaret döngüsünü öğren, stok ve kasanı takip et. Sonra ilgini çeken alana yönel: üretim, lojistik, emlak, araç kiralama ya da ortaklıklar. Yolunu hayal gücün ve tercihlerin belirler; ilerlemeni ise planların ve oyun içindeki kararların şekillendirir.

Görseller, oyunun mevcut varlıklarıyla hazırlanmış açıklayıcı tanıtım düzenleridir; oyun ekran görüntüsü değildir. Tutarlar oyun parasıdır. Bilgiler 21 Eylül 2026 tarihli proje sürümünü esas alır; güncel koşullar oyun içinde gösterilir.

https://enfessoft.com
Tartışmaya katılmak için giriş yap.

Giriş yap